Så här väljer du matgrupp

Hur äter du? På stående fot eller trerätters? Tillsammans med familjen eller i glada vänners lag? Och nöjer du dig verkligen med att äta? Eller har matplatsen blivit den naturliga samlingspunkten också för pyssel, sällskapsspel och läxläsning?

Vardagens nav

Få platser i hemmet har en så viktig funktion som matplatsen och få platser påverkas i så stor utsträckning av din egen personlighet. Därför ska du sätta dig själv i främsta rummet när du väljer matsalsmöbel.

Utgå från behovet

Börja med att besvara de givna frågorna. Ska möblerna stå i köket eller i just matsalen? Ska de användas varje dag eller bara vid festliga tillfällen? Samtida arkitektur har ju ofta stora allrum där vardagsrum och kök smälter samman och där en enda matsalsmöbel används till både vardag och fest. Matsalsmöbler som används varje dag kräver tåliga ytor som är lätt att torka av och underhålla.

Hur många ska få plats?

Ibland är man få, ibland är det fest – och även om utrymmet tillåter ett stort bord kan det kännas lite konstigt att sitta två vid ett bord som har plats för tolv. Därför bör en matgrupp vara flexibel, något som går att lösa på flera sätt. Bordet kan varieras i storlek med hjälp av iläggsskivor som förvaras i bordet, med utdragsskivor eller tilläggsskivor. Om du väljer ett bord med tilläggskiva måste du ha ett utrymme där du kan förvara skivan när den inte används. Antalet stolar uppskattas efter familj och umgänge – köp hellre några stolar för mycket än för få. Stapelbara reservstolar är ett utrymmeseffektivt alternativ.

Vilken bordstyp?

Formen på bordet understryker bordets funktion. Vilken typ föredrar du? Ett smalare bord ger mer kontakt eftersom gästerna kommer närmare varandra medan ett bredare bord ger mer yta att duka på. Ett runt bord möjliggör ögonkontakt mellan alla gäster och upplevs som mer intimt. En fast bardisk i köket är ett bra komplement om man vill umgås med familjen eller gästerna när maten lagas – bara att komplettera med snygga barstolar. Ett litet, flexibelt barbord är annars ett alternativ för den lilla frukoststunden.

Vilket underhåll?

Alla möbler kräver underhåll – välj matsalsmöbel efter den tid du är beredd att lägga ned. En lackad bordsyta har ett bättre motstånd mot vätskor än ytor med en ”öppen ytbehandling” som olja, såpa och vax. Produkter med öppna ytor kräver löpande underhåll men med tiden kan även en lackad yta behöva en uppfräschning.

Vilken stil?

Den personliga smaken är förstås viktig. Genom att välja en hel matgrupp med bord, stolar, sidobord och förvaring skapar du lätt en enhetlig stil. Om du föredrar en mer varierad inredning eller helt enkelt har svårt att bestämma dig kan du prova att matcha ett bord i ek eller högblankt vitt med stolar i ett avvikande utförande. Det kan också bli väldigt effektfullt att mixa och matcha olika udda stolar. Dessa kan ändå hållas samman av en gemensam nämnare som stil, träslag eller kulör.

 

inspiration_arild_SP_720px